Pier Vittorio Tondelli: de Italiaanse Kellendonk
Pier Vittorio Tondelli was volgens zijn hoogleraar Umberto Eco een briljante student. De jongeling uit Correggio begon hartstochtelijk aan een schrijfcarrière en de rest van zijn biografie kun je regelrecht overschrijven uit die van Frans Kellendonk: gevoelig en stilistisch zeer precies werk, een klein oeuvre, grote kritische waardering, homoseksueel, internationaal, aids, een laatste roman met de dood in de ogen geschreven en met een hoofdpersoon die ook aids heeft. En op het nippertje die twee enorme bestsellers.
Camere Separate is Tondelli's zwanenzang verschenen in 1989. Het is ontroerend en het geeft een kartelscherp beel van de late jaren tachtig. Tondelli overleed in 1991.
Gescheiden kamers beschrijft de tragische romance van twee jongemannen, de Duitse pianist Thomas en de Italiaanse schrijver Leo. Met meesterhand beschrijft Tondelli Leo's rouwverwerking nadat Thomas aan aids is overleden - het lot dat de auteur luttele jaren later zelf ook zou treffen. Het decor is het grootstedelijke kunstenaarsmilieu in de jaren tachtig van de vorige eeuw, de eenzaamheid van de mens in een steeds verwarrender en complexere wereld.
Vertaald in het Frans, Portugees, Duits, Engels, Catalaans, Sloveens en Castiliaans
'De taal is volmaakt'. - Luciano Satta, Il GIornale
'Schitterende roadnovel. De liefde als spanning, gevaar, zelfontdekking, overpeinzing van de wereld, openbaring van de toekomst'. - Oreste del Buono, Panorama
'Klank en kleur van een elegie, van een bijtende weemoed'. - Enzo Siciliano, Corriere della Sera
'Buitengewoon geslaagde roman over liefde en dood, nostalgie en volwassenheid, onmacht en grandeur.' - Cesare De Michelis, Fiori di carta