Gravin De Cagliostro is een prequel, die de allereerste mijlpalen in het leven en het universum van Arsène Lupin vertelt. Het eerste avontuur van Lupin dus, nog voor de verhalen in Gentleman Inbreker (1907), en het zou ongetwijfeld vóór de anderen zijn gepubliceerd als hij zich er niet herhaaldelijk en resoluut tegen had verzet.
‘Nee,’ zei Lupin, ’tussen gravin De Cagliostro en mij is nog niet alles geregeld. Laten we wachten.’
Het wachten duurde langer dan hij had verwacht. Er ging bijna een kwart eeuw voorbij voordat de definitieve regeling plaatsvond. En pas in 1924 mocht het verhaal worden verteld over het verschrikkelijke liefdesduel waarbij de twintigjarige Lupin en de dochter van gravin De Cagliostro het tegen elkaar opnamen.
Maurice Leblanc (1864-1941) schreef zijn eerste verhaal over Arsène Lupin in 1905. Het was onmiddellijk een groot succes. Lupin groeide uit tot een van Frankrijks meest geliefde personages.