Ook de aanwezigheid van elektriciteit, gas of internet is als water uit de kraan: we vinden het vanzelfsprekend en ons hele leven leunt steeds zwaarder op deze basisinfrastructuur. Tegelijkertijd is er minder aandacht voor zelfredzaamheid. En dat terwijl het aantal incidenten
en verstoringen de laatste jaren alleen maar toeneemt. Dan merken we hoe kwetsbaar we zijn en hoe de systemen onderling afhankelijk zijn geworden (en wij op onze beurt weer afhankelijk van die systemen). Zonder internet ook geen bevoorrading van winkels. Zonder stroom geen riool. Zonder mobiel datanetwerk geen bediening van de sluizen.
En ga zo maar door. Er is een groeiend besef dat we niet meer zelf onze basisvoorzieningen op orde kunnen houden. Wie weet nog hoe je in je dagelijkse maaltijd kunt voorzien als de winkels dicht zijn en de schappen leeg blijven? Heb je de spullen en kennis om jezelf warm te houden en te zorgen dat het gebrek aan medicijnen je niet nekt? Heb je het juiste gereedschap? Weet je welke planten eetbaar zijn en waar je ze kunt vinden? Kun je een waterbron slaan? Hoe vang en vil je een konijn? Maar ook: hoe organiseer je de sociale veiligheid in je omgeving als de hulpdiensten het noodgedwongen laten afweten? Dit zijn vragen die Roeland Stekelenburg en Henk Rijks al jaren fascineren. In dit boek staan de antwoorden. Zodat je klaar bent voor de eerstvolgende storing en ook in tijden van nood zelfverzekerd en met plezier in je dagelijkse behoeften kunt voorzien.
OVER DE SCHRIJVERS
Roeland Stekelenburg (1963) woonde en werkte vijf jaar als correspondent voor NOVA in Zambia (Afrika) en leerde daar noodgedwongen te overleven zonder de zekerheid van een stabiele, werkende infrastructuur. Ook terug in Nederland is hij is er van overtuigd dat het bezitten van voldoende vaardigheden om jezelf onder alle omstandigheden te kunnen redden een noodzakelijke voorwaarde is voor vrijheid, onafhankelijkheid en levensgeluk. Henk Rijks (1962) is de auteur van De kostwinner en De overblijfvader. Hij houdt ervan om dingen uit te zoeken, vooral als die wat minder voor de hand liggen. Als voormalig officier bij de Landmacht kijkt hij met andere ogen naar kritische infrastructuur en mogelijke kwetsbaarheden en hoe daar mee om te gaan. Desalniettemin is hij wars van onheilstijdingen en gelooft hij dat het einde der tijden nog heel lang op zich zal laten wachten. Maar ook dat je als burger zonder een bunker in je achtertuin te graven heel goed kunt overleven in tijden van nood. Tijs Koelemeijer (1988) is illustrator en grafisch vormgever. Hij illustreerde eerder De groentebijbel en Het grote poetsboek. Naast boeken en tijdschriften ontwerpt hij ook logo’s, kaarten en verpakkingen.