Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Haremnavels, leeuwenmelk en aubergines

Naar aanleiding van de Week van de Smaak 2009 stelt Faro deze publicatie voor over culinair erfgoed uit het Ottomaanse Rijk. Dit boek belicht de speerpunten van een rijke culinaire traditie, van een heterogene samenleving en een machtig (doch naar de nieuwste tijd toe kwijnend) rijk op het kruispunt tussen Oost en West. Internationale onderzoekers leverden hiertoe een bijdrage. De focus ligt sterk op een bruggenhoofd, Istanbul, een van de meest vibrerende steden in Europa, het Berlijn van het Zuiden. In zes hoofdstukken wordt een verhaal opgediend over eten en drinken in het Ottomaanse tijdperk. Gebonden aan of gesteund op het beschikbare bronnenmateriaal en op het spanningsveld tussen sociale geschiedenis en culinair erfgoed tracht elke onderzoeker voor zich een antwoord te formuleren op de vraag hoe het verhaal van (de constructie van) de 'Ottomaanse' en daarna 'Turkse keuken' tot ontwikkeling kwam.

Prof. dr. Suraiya Faroqhi (emerita Ludwig-Maximilians-Universität, München) verkent de impact van eten en drinken op de sociale relaties binnen de Ottomaanse maatschappij. Prof. dr. Arif Bilgin (Sakarya Univeristy, Istanbul) analyseert de klassieke Ottomaanse paleiskeuken van de 15e tot de 17e eeuw. Prof. dr. Amy Singer (Tel Aviv University) onderzoekt de werking en de rol van de publieke gaarkeukens of imarets in het Ottomaanse Rijk. Historica en culinaire praktijkdeskundige dr. Özge Samanci belicht de veranderingen in de paleiskeuken op het einde van het Ottomaanse sultanaat. Prof. dr. François Georgeon (voorheen EHESS en CNRS, Parijs) brengt een boeiend relaas over de opkomst en neergang van de talrijke koffiehuizen in Istanbul op het einde van de 19e eeuw. Dr. Marc Jacobs verzorgt een inleidend hoofdstuk. Elk van deze bijdragen wordt vergezeld met een iconisch recept uit de Ottomaanse keuken.
Toon details

Schrijf een recensie

Is Haremnavels, leeuwenmelk en aubergines het boek voor jouw Reading Challenge?
Op naar de challenge

Populaire boeken in hetzelfde genre

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur

Reageren op Haremnavels, leeuwenmelk en aubergines

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie.