Prof. dr. Suraiya Faroqhi (emerita Ludwig-Maximilians-Universität, München) verkent de impact van eten en drinken op de sociale relaties binnen de Ottomaanse maatschappij. Prof. dr. Arif Bilgin (Sakarya Univeristy, Istanbul) analyseert de klassieke Ottomaanse paleiskeuken van de 15e tot de 17e eeuw. Prof. dr. Amy Singer (Tel Aviv University) onderzoekt de werking en de rol van de publieke gaarkeukens of imarets in het Ottomaanse Rijk. Historica en culinaire praktijkdeskundige dr. Özge Samanci belicht de veranderingen in de paleiskeuken op het einde van het Ottomaanse sultanaat. Prof. dr. François Georgeon (voorheen EHESS en CNRS, Parijs) brengt een boeiend relaas over de opkomst en neergang van de talrijke koffiehuizen in Istanbul op het einde van de 19e eeuw. Dr. Marc Jacobs verzorgt een inleidend hoofdstuk. Elk van deze bijdragen wordt vergezeld met een iconisch recept uit de Ottomaanse keuken.