Voor dit fraaie boek heeft de auteur een jaar lang kriskras door Nederland gereisd. Hij overnachtte in alle zeventien hotels van de oer-Nederlandse hotelgroep Bilderberg. In de persoonlijke, licht verwonderende stijl van zijn column 'Man van de Wereld' (elke zaterdag in het Financieele Dagblad) bekijkt hij op welke manier geijkte begrippen als 'gastvrijheid' en 'persoonlijke aandacht' in de dagelijkse praktijk vorm krijgen. Aerden dineert in kastelen in Limburg, viert Oud en Nieuw in een landhuis in Friesland en ontdekt oude bospaden achter zakenhotels op de Veluwe. En passant ontsluiert hij ter plekke het mysterie van de Bilderberg-conferentie.
uit het boek: Sommige plekken in Nederland danken hun naamsbekendheid vooral aan de filemeldingen. Gorinchem is zo'n plaats. Net als Velsen en Muiderberg. En Hoevelaken. Hoevelaken: de moeder aller knooppunten, ooit. Berucht vanwege dagelijkse ellenlange files rond het klaverblad, dat alweer lang verbreed is. En vervolgens wereldberoemd in Nederland door de carnavalskraker 'Polonaise Hollandaise' (in 1982 alweer) waarin zanger Arie Ribbens het Randstedelijk volk oproept om 'bij Hoevelaken rechtsaf' te slaan om onder de rivieren terecht te komen. Goed, Hoevelaken dus. Iedereen kent het, maar wie is er wel eens geweest? En dat is jammer. Want Hoevelaken blijkt een echt dorp te zijn. Met eeuwenoude boerderijen, een enkele rotonde en vooral ook veel weggetjes die het weidse groen in slingeren. Er is zelfs een Bos van Hoevelaken. En een hotel. Een hotel in Hoevelaken: drie oude hoeves die ooit met elkaar verweven zijn geraakt, aan een doodstille weg in een gehucht zonder drukbevolkt centrum, zonder musea, zonder uitgaansleven, zonder grote industrie en zonder luchthaven. En ook zonder oerbossen, zonder grote meren en zonder zandverstuivingen. Een hotel voor mensen die nergens op afkomen, behalve op het hotel. Mensen zoals ik, denk ik terwijl ik het parkeerterrein op rijd dat, gelegen tussen beschaafde nieuwbouwwoningen en volwassen plantsoenen, de opmaat vormt tot het bezoek. Dit is geen typisch dorpshotel met drie kamers boven de toog in een omgebouwd herenhuis. Dit hotel lijkt eerder op soortgenoten in veel drukkere oorden, of juist in ondoordringbare bossen. Het is Een Echt Hotel, met hallen, gangen, zitjes, kamers met privéterrasjes, een wereldse bar en een restaurant met een eikenhouten vloer. Deze boerderijen verbergen een aangename microkosmos, ontdek ik als ik de glazen deuren doorloop en de ontvangsthal in - een eigen wereld binnen de wereld. Dit dorpshotel sluit zich achter je als een oester en strekt zich vóór je tegelijkertijd behaaglijk uit. En dat heeft, vermoed ik terwijl ik verder loop, alles te maken met de geweldige binnenplaats die ik meteen bij binnenkomst heb ontwaard. Een open ruimte is het die kennelijk precies tussen die drie oude boerderijen uitgespaard is gebleven. Op een beklinkerd terras staan stoelen en tafeltjes, er hangen Oostenrijkse hanggeraniums in manden langs de muren, druivenranken slingeren langs zinken daklijsten. Vandaag schijnt ook nog eens een uitbundige zon op dit hart van het hotel, dat door openslaande deuren van allerlei kanten te betreden is. Frankrijk in Hoevelaken. Dat verwacht je niet.
Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.
Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.
Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.
'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19
Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.
Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk
Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.
Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.
Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.
Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!
Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.
De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!
De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.
Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.
Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.
Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!
Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.
Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.
Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.
Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.
Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.
In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.
De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.
Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!
Reageren op Helemaal weg en toch thuis
Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie.