In Het Afrika van de ijsvogel leren we de wereldwijde ijsvogelfamilie kennen met in de hoofdrollen de ijsvogelsoorten die Gispen op zijn zoektocht in Afrika in verhalen tegenkomt. Het leest als een prachtig geïllustreerd reisverslag waarin de schrijver onder andere lokale vogelaars, kunstenaars en antropologen ontmoet, die hem allen vertellen over ijsvogels in hun eigen traditionele cultuur.
Het geheime initiatieritueel met ijsvogelveren in het Bamoun koninkrijk in Kameroen, de rol van de Senegalijsvogel in een Oegandese mythe over het begin van de Afrikaanse tijden en de legende van de eenogige bonte ijsvogel in een Shona gemeenschap in Zimbabwe. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de verhalenrijkdom die het continent kenmerkt.
Het boek is een pleidooi voor het belang van vogels in ons dagelijks leven en de eenheid van mens, cultuur en natuur in zijn algemeenheid. Wat in het Westen verloren is of dreigt te gaan, blijkt in inheemse Afrikaanse culturen nog springlevend: diepe kennis en respect voor de natuur waarin
wij leven. Een boek voor cultuur- en natuurliefhebbers dat tot nadenken aanzet.
Van Willem Hendrik Gispen verschenen eerder onder andere Slapende geluiden in mijn hoofd (2007), Ik adem Utrecht (2010), Ik beleef u nerf voor nerf, ontmoeting met Achterberg (2010), Rockefeller en Utrecht, steekspel om het grote geld (2011), Utrecht mijn Vrede (2011), Utrechts Waterdicht (2013) en Het geluk van de ijsvogel (2013)