Jezus van Nazareth is voor de meesten van ons geen ‘tabula rasa’, geen leeg blad. Velen hebben zeer uiteenlopende associaties bij deze man, die door de westerse christelijke kerk is gebombardeerd tot de ‘Enige Zoon van God, gestorven voor onze zonden’.
Die gebeurtenis vond tweeduizend jaar geleden plaats. Dat Jezus’ leer opnieuw wordt bestudeerd, komt mede door de vondst van vele oude geschriften die een nieuw licht werpen op Jezus’ werkelijke missie.
Dit verhaal portretteert Jezus van Nazareth als een mens zoals jij en ik. Zijn levenspad wordt vanaf het begin bepaald door het feit dat zijn moeder ongehuwd, zwanger van hem was. Dit maakte Jezus tot een outcast, een getraumatiseerd kind. Het werd voor hem de aanzet voor een zoektocht naar waarheid.
Zijn leven leest als een avontuur. Zijn pad is een tocht in het ongewisse, aangedreven door zijn passie voor waarheid en gerechtigheid. Het is een pad dat leidt naar zelfrealisatie.
Jezus van Nazareth is, aldus Almaas, de eerste spirituele leraar die ons laat zien dat de ego-identiteit die we allemaal ontwikkelen, geen belemmering maar juist een springplank is. Ze is een springplank voor verdere groei en ontwikkeling.
Jezus bevrijdt ons niet van de zonde. Hij bevrijdt ons van de aanname dat we ons ego zijn. Zijn levenspad heeft een nieuwe weg voor ons geopend. Een weg naar een nieuw bewustzijn.
“Het Christendom heeft niet gefaald, het is nog niet uitgeprobeerd”, G.K. Chesterton
Binnenflap:
Het vroege christendom droeg de belofte van zelfverwerkelijking in zich. Maar al in de eerste eeuwen zien we dat het directe ervaren van de Christus in onszelf, door de leer van de vroege kerkvaders wordt vervangen door een pad van devotie. ‘De directe relatie met het Goddelijke, verkrijg je door geloof en vertrouwen, niet door het kennen’. Zo werd het opnieuw niet alleen zondig, maar zelfs gevaarlijk om te ‘eten van de boom van kennis’.
En de kerk werd de grootste hinderpaal in het begrijpen en gaan kennen van Jezus’ leer.
Het is een kleine tweeduizend jaar later. De vondst van oude geschriften in een kruik nabij Nag Hammadi en vrijwel direct daarna de vondst van de Dode Zee rollen, vinden hun weg naar de westerse wereld en haar onderzoekers. Ze bevatten onder meer de evangeliën van Thomas en Philippus. Het evangelie van Maria Magdalena, onderdeel van de ’Berlijnse Codex’, was al eerder ontdekt. Deze nieuw ontdekte oude geschriften, laten ons Jezus’ Ware Leer zien.
Zo begint Jezus aan een nieuwe missie op Aarde. Het is een missie die past in deze tijd; zijn leer laat ons een uniek pad zien waarin persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling centraal staan.