Jaarlijks maken ruim 250.000 landverhuizers uit Midden Amerika de uiterst gevaarlijke tocht naar de grens van de Verenigde Staten. Ieder jaar verdwijnen ca. 20.000 van hen. De reconstructie van de verdwijning van deze migranten die journalist Óscar Martínez optekende is een van de gruwelijke verhalen uit Het Beest. Slechts enkele tientallen kwamen vrij. Velen hadden gebroken enkels en andere zware verwondingen. De andere migranten verdwenen. Zonder ooit een spoor achter te laten.
In een krachtig en sierlijk proza schrijft Martínez over zijn ervaringen in de grensstreek. Hij zag de migranten zich vastklampen aan het dak van de vrachttreinen. Hij leed mee met hun gezwoeg in schimmige onderkomens en ranzige bordelen langs de grens. Ook reed hij mee met zwaargewapende triggerhappy grenspatrouilles. En hij zag hoe de radeloze migranten het slachtoffer worden van de overal aanwezige, extreem gewelddadige, narcoticabendes.
'Martínez' boek is een werkelijk meeslepende journalistieke prestatie' - Kirkus Review
'De wereld waarover Martínez schrijft is zo gewelddadig, zo verdorven en zo gruwelijk. Het is nauwelijks te geloven dat hij het heeft overleefd. Genomineerd tot 'Best books of the Year.'
- The Economist
'Hartverscheurend... In zijn sierlijke en haarscherpe stijl verheft Martínez zijn indrukwekkende journalistieke werk tot grootse literatuur. Hij toont zich een waardig opvolger van George Orwell.'
-New York Times
De jonge onderzoeksjournalist Óscar Martínez won diverse prijzen, waaronder de National Journalism Prize in Mexico en de Human Rights Prize in El Salvador. Zijn werk wordt in verschillende talen vertaald.