Het beleg van Haarlem (11 december 1572-13 juli 1573)

De belegering van Haarlem (1572-1573) is minder bekend dan het ontzet van Alkmaar (1573) en Leiden (1574). De voornaamste reden hiervoor is wellicht dat Haarlem uiteindelijk geen stand heeft gehouden tegen het leger van Alva, Alkmaar en Leiden wel. De belegering van Haarlem is met zeven maanden echter verreweg de langstdurende geweest en cruciaal voor de geschiedenis van de Opstand. Voor de regering van koning Filips II werd Haarlem een hoofdpijndossier. De Spaanse belegeraars van Haarlem hebben veel brieven en op brieven gebaseerde verslagen nagelaten. De meeste Spaanse correspondenten kunnen we beschouwen als ‘embedded’ oorlogsverslaggevers. Hun berichtgeving hield het koninklijke bestuur op de hoogte van wat er in de Nederlanden gebeurde. Voor dit boek zijn 138 teksten bijeengebracht en vertaald door Barbara Kooij. Zo kunnen deze belangrijke historische bronnen door een breed publiek worden gelezen.
Toon details

Schrijf een recensie

Is Het beleg van Haarlem (11 december 1572-13 juli 1573) het boek voor jouw Reading Challenge?
Op naar de challenge

Populaire boeken in hetzelfde genre

Reageren op Het beleg van Haarlem (11 december 1572-13 juli 1573)