Rob Bruintjes is 221 cm. Zijn groei is in zijn jeugd met een zware ingreep stilgezet, anders zou hij nog tientallen centimeters langer zijn geworden. In ieder aspect van het dagelijks leven heeft hij te maken met de last van zijn lengte. Samen met Ed van Eeden (200 cm) schreef hij een handboek voor iedereen die bovengemiddeld groot is en iedereen die direct of indirect met hen te maken heeft.
Lang zijn is handig als je een lamp moet verwisselen, maar het levert vooral veel praktische en fysieke problemen op. Dat weten Rob Bruintjes en Ed van Eeden als geen ander. Met het persoonlijke levensverhaal van de extreem lange Bruintjes als rode draad belichten de auteurs de medische achtergronden, maar ook de sociale en economische consequenties van groei-extremen. Van groeipijnen tot zware ingrepen, medische begeleiding en WAO. Maar ook de extra kosten aan voeding, kleding en voorzieningen die een buitengewone lengte met zich meebrengt: iemand van 2,00 meter is gemiddeld 25 procent meer kwijt aan kosten voor levensonderhoud dan iemand van 1,75 meter. Daar staat geen belastingaftrek tegenover, want lengte is geen gevolg van ziekte of gebrek.
Daarbij: niet alleen het lichaam heeft veel te lijden onder buitengewone lengte, ook de psychosociale druk kan erg groot zijn. Professor Gerver, een autoriteit op het gebied van groeiproblematiek, belicht verschillende aspecten van omgang met lengte. En: hoe ga je als ouders om met extreem lange kinderen. Wat zijn de gevolgen van een ingreep?
Het grote boek voor lange mensen staat daarnaast vol met praktische tips op het gebied van gebruiksartikelen voor lange mensen en nuttige adressen. Wie met kop en schouders boven iedereen uitsteekt, staat met dit boek in de hand niet meer alleen.
Rob Bruintjes (1951) verricht met zijn blad OpMaat en zijn stichting Lange Mensen NL pionierswerk in de belangenvertegenwoordiging van lange mensen als consumentengroep. Hij test auto's, vliegtuigstoelen, pretparken, sanitaire voorzieningen en meubels op hun bruikbaarheid voor lange gebruikers. Co-auteur Ed van Eeden (1957) schreef ruim vijftig boeken over allerlei onderwerpen.