Een gedegen en toegankelijk boek over het jongste verleden, dat de lezer bijpraat over de gedaantewisseling van Nederland in de sferen van de economie, de arbeidsverhoudingen, de samenstelling van de bevolking, de politieke cultuur en het Europese krachtenveld _ dat was er nog niet. Journalist en historicus Hans Wansink voorziet in deze leemte met Het land van Beatrix.
Hans Wansink (1954) is redacteur van de Volkskrant. Hij promoveerde in 2004 op De erfenis van Fortuyn. Hij publiceerde eerder over onderwijspolitiek, de stressmaatschappij, de conservatieve golf en de toekomst van de journalistiek.
'Rond 3 uur zag de mobiele eenheid zich gedwongen het bruggenhoofd op de Blauwbrug over de Amstel prijs te geven waardoor duizenden demonstranten via het Rembrandtplein, de Munt en het Rokin konden oprukken naar eindbestemming de Dam. Op hetzelfde moment keerde een lijkbleke Beatrix vanuit het Paleis terug naar de Nieuwe Kerk om de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal toe te spreken en de eed af te leggen. "Dit ambt is niet verworven. Het is een functie waar geen mens om vragen zou. Waarvan zichtbaar is de uiterlijke glans, maar veelal niet de last en zelfbeperking zonder onderbreken." Geen lolletje dus, dat koningschap der Nederlanden, zeker niet in deze woelige tijden.'