Volgens de overlevering worden in de Kroniek van Neurenberg van 1493 tientallen brieven aangetroffen, waarin de franciscaan Calixtus de opkomst en ondergang van duizend jaar wereldrijken voorspelt, waaronder Hitler-Duitsland en de verschrikkingen van de Holocaust. In zijn brieven noemt de monnik talloze nazikopstukken met naam en toenaam, maar ook het grote brein achter de ontsnapping van tienduizenden oorlogsmisdadigers aan het eind van de Tweede Wereldoorlog via de zogenaamde rattenlijn naar Zuid-Amerika.
De brieven, beter bekend als het Neurenberger-dossier, duiken in de loop der eeuwen regelmatig op. Voor het laatst op 11 april 1945 bij de bevrijding van concentratiekamp Buchenwald. Met name vanwege de politiekgevoelige inhoud wordt decennia lang tevergeefs jacht gemaakt op de brieven. Tot die 11e oktober 2020…
Als freelancejournalist is André Buurman (Den Haag, 1952) van 1972 tot 2019 verbonden geweest aan diverse dag- en weekbladen en magazines. Zijn debuut als biograaf is in 2008, waar hij samen met de legendarische paardensportverslaggever Hans Eysvogel diens levensverhaal optekent in ‘1000 paarden en een prins’. In 2017 verschijnt ‘De Verschoppeling’, het tragikomische verhaal van een excentrieke Wassenaarse ex-miljonair. ‘Terug naar Arras’ (2018) is de titel van zijn eerste thriller waarin WOI en het heden nauw met elkaar verweven zijn.