Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Het verdriet van de Rif

'Het verdriet van de Rif' is een actuele geschiedenis van een regio waaruit bijna 90 procent van de Nederlandse-Marokkanen afkomstig is, en een aanzienlijk deel van de Belgische-Marokkanen.
Centraal in dit boek van journalist en arabist Sietske de Boer staat het recente volksprotest in de Rif tegen tegen onrecht, achterstelling van de regio en de corruptie bij de Marokkaanse overheid. Ze gaat gedetailleerd in op het ontstaan van de volksbeweging Hirak, waarvan de leiders in juni tot zware gevangenisstraffen zijn veroordeeld.
De protesten begonnen op de avond van de dood van visverkoper Mohsin Fikri, die eind 2016 werd geplet in een vuilniswagen toen hij probeerde zijn illegale visvangst te redden die in beslag was genomen door de politie. Zijn dood leidde tot woedende reacties gericht tegen het Marokkaanse gezag. Ook in Nederland en België volgen veel Berbers/Imazighen de gebeurtenissen in de Rif. Hun betrokkenheid komt dan ook ruim aan bod in Het verdriet van de Rif.
De Boer staat uitgebreid stil bij de kloof tussen de Rif en de Marokkaanse staat, die al dateert sinds de onafhankelijkheid van Marokko in 1956. Maar voor een goed begrip van de regio duikt de Boer in de geschiedenis vanaf ongeveer 1900. Zo behandelt ze de koloniale bezetting van het Marokkaanse sultanaat, de strijd van de Riffijnen tegen de Spanjaarden onder leiding van Mohamed Abdelkrim el-Khattabi en het kortstondige bestaan van de Rif-Ripublik.

Met het 'Het verdriet van de Rif' zorgt De Boer voor een beter begrip van ons Europese koloniale verleden. De gebeurtenissen in de Rif zijn geen ver-van-mijn-bed-show, ook al weten velen nog weinig van de gifgasbombardementen in de jaren twintig, de verantwoordelijkheden van met name Spanje en Duitsland, het wegkijken van Europese mogendheden, en de trek van gastarbeiders uit het noorden van Marokko naar West-Europa. In de Rif zijn de gevolgen van de koloniale bezetting nog altijd zichtbaar.

Sietske Boer is arabist en journalist en werkte als correspondent voor verschillende Nederlandse media in Marokko. Van haar hand verschenen 'Jaren van lood', 'Het volk van Abdelkrim' en 'Marokkaan in Nederland, Hollander in Marokko'.

Toon details

Redactionele recensie

Recensies (1)

Schrijf een recensie

Is Het verdriet van de Rif het boek voor jouw Reading Challenge?
Op naar de challenge

Boeken van dezelfde auteur

Gesponsord

Het intrigerende verhaal achter de moordenaar van Willem van Oranje. Vol spanning en gruwelijke plottwists!

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Reageren op Het verdriet van de Rif

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie.