Heeft niet zowat iedereen in ons land zijn eigen geschiedenis met de kust, zijn eigen 'verlangen naar zee'?
Dit boek brengt voor het eerst het grote verhaal van het kusttoerisme en twee eeuwen bouwen aan zee.
Groot formaat, een luxueus lees- en kijkboek
Bijzonder rijkelijk geïllustreerd, met uniek materiaal uit binnen- en buitenlandse collecties
De kust, deze betoverende strook strand en duinen, tussen zee en hinterland, geen enkele regio die zo sterk door het toerisme werd vormgegeven. De ruimte werd er voortdurend hertekend met de ontwikkeling van nieuwe badplaatsen, die uit het niets opgebouwd werden. Het beeld van de kust veranderde onafgebroken, als een weerspiegeling van de veranderende tijdgeest en vrije tijd. Elke generatie drukte zijn stempel op de kust, soms ingrijpend, soms subtiel, maar altijd om de magie van een verblijf aan zee zo aangenaam mogelijk te maken. De kust versie 2024, met zijn 'muur' van appartementen - het liefste met zicht op zee - met zijn kursalen, villa's en appartementen, zijn zeedijk, wandelgaanderijen en pier weerspiegelt twee eeuwen bouwen voor het toerisme.
In dit boek gaat Jeroen Cornilly op zoek naar de wisselwerking tussen de ontwikkeling van het kusttoerisme en het bouwen aan de rand van de zee.
Het eerste deel van het boek plaatst de badplaatsen en de toeristische gebouwen in een breed historisch perspectief. Het is een chronologisch verhaal van de vele facetten en tendensen in de evolutie van het Belgische kusttoerisme. Een geschiedenis waarin pioniers, visionaire ondernemers, koningen, nationale en plaatselijke besturen, architecten en ingenieurs, toeristische promotoren, avonturiers, kunstenaars en reizigers hun rol speelden.
In het tweede deel staat de architectuur en de ruimtelijke planning van het kusttoerisme centraal. Hoe bepaalde de veranderende tijdgeest de aanleg van de verschillende badplaatsen en welke denkbeelden gingen hierachter schuil? Hoe werden de noden om te ontspannen, te logeren of te wonen aan zee vertaald in gebouwen? En geen architectuur zonder architecten. Wie waren die architecten die bouwden met zicht op zee?
De omgang met onze architecturale monumenten is aan de kust, nog meer dan elders in België, problematisch en moeilijk gebleken. Een epiloog staat stil bij de waardevolle kustarchitectuur die bewaard werd en verloren ging. De monumentenzorg leek machteloos te staan tegenover de kracht van de immobiliënsector. Maar zoals steeds is het verhaal genuanceerder. De geschiedenis van de architectuur van het kusttoerisme verdient het om vandaag in al zijn rijkdom verteld te worden.
De auteur: Jeroen Cornilly (°1974) is Master in Conservation of Historic Towns and Buildings en doctor in de ingenieurswetenschappen (architectuur). Hij was bijna twintig jaar verbonden aan de Dienst Erfgoed van de Provincie West-Vlaanderen. Sinds 2018 is hij archivaris in het Letterenhuis in Antwerpen. Hij publiceerde veelvuldig over de geschiedenis van de architectuur in de negentiende en de twintigste eeuw, met een bijzondere belangstelling voor het bouwen door de overheid, de wederopbouw en de Belgische kust. Hij ontwikkelde mee een reeks van erfgoedwandelingen voor de verschillende kustgemeenten en adviseerde bij de ontsluiting van erfgoed aan de kust.