Reis mee met Tim Anderson naar het noordelijkst
gelegen eiland van Japan: Hokkaido. De combinatie
van de inheemse Ainu-gastronomie, de landbouwcultuur
(naar Europees model) en de traditionele
keuken van Japan hebben ertoe geleid dat Hokkaido
een aparte eetcultuur heeft ten opzichte van de rest
van het land. Het staat bekend, en is geliefd, om zijn
levendige culinaire scene.y
Van pure eenvoud zoals zoete maïs met misoboter
of sprotjes in tempura, tot wat meer bewerkelijke
gerechten: yakisoba met coquilles & ui of pijlinktvis
gevuld met mochi-rijst. Maak kennis met de Ainukeuken
en bereid ohaw en rataskep (soep en gepureerde
groenten met zee- & peulvruchten). Of maak
kroketten, maar dan wel in Hokkaido-stijl: korokke
op basis van aardappel met bijvoorbeeld krab of maïs.
Proef heerlijke jelly van meloen of de Snowmelt cheesecake
van bakkerij Shinya in Furano.
Hokkaido biedt niet alleen voor-, bij- en hoofdgerechten,
desserts en snacks, maar geeft ook per regio
of stad de lokale, culinaire hoogtepunten. Proef de
curry ramen van restaurant Aji no Daiōuit in de stad
Muroran of chāmen (noedels in een dikke saus) uit
Wakkanai. Uiteraard mogen basisrecepten zoals het
maken van bouillons en noedels niet ontbreken.