Honkbalgoud vertelt het verhaal over de lange aanloop naar de titel, maar ook over de recente, tragische dood van Nederlands grootste talent Gregory Halman. Auteur Maarten Kolsloot was als enige schrijvende journalist in Panama aanwezig en geeft een exclusief kijkje achter de schermen bij de finale. De Nederlandse honkballers dansten van geluk, die zondagmorgen 16 oktober 2011 in Panama City. Ze waren zojuist wereldkampioen geworden en niemand kon het echt geloven. Vijf weken later was er evenveel ongeloof. Deze keer om een dramatische gebeurtenis: profhonkballer Gregory Halman kwam op maandag 21 november in Rotterdam bij een steekincident om het leven. Van vreugde en triomf naar intens verdriet en verslagenheid in de Nederlandse honkbalwereld. In dit boek aandacht voor beide.
De aanloop naar het goud was een lange en begon al met de komst van Antilliaanse honkballers naar Nederland. Het ging ze niet altijd makkelijk af. Sommigen zetten die tegenslagen van zich af, anderen belandden in de goot. Die pioniers, zoals Hudson John en de onnavolgbare homerunkoning Jacky Jacoba, komen in dit boek uitgebreid aan bod. In Honkbalgoud ook aandacht voor de Nederlandse Amerikaan Bert Blyleven. Hij werd in 2011 als enige Nederlander ooit tot de Baseball Hall of Fame verkozen. 'The Frying Dutchman', die zijn Amerikaanse ploeggenoten 22 jaar lang schrik aanjaagde door ongezien schoenveters in de fik te steken, is voor hedendaagse talenten een mentor. Blyleven wacht op zijn Nederlandse opvolger. Verder aandacht voor de cruciale overwinningen op Cuba in 2000 en de Dominicaanse Republiek in 2009. Deze zeges openden de ogen in de honkbalwereld. Nederland was tot meer in staat dan tot dan toe werd gedacht. De honkbaldwerg, traditioneel kanonnenvoer, was niet meer. Het mondiale honkbalsucces kwam mede tot stand dankzij technisch directeur Robert Eenhoorn.
De voormalig Yankee was de grondlegger van de honkbalrevolutie in Nederland die er aan bijdroeg dat steeds meer talenten naar Amerika gingen. Tot slot blikken de auteurs vooruit. De toekomst van het Nederlandse honkbal ziet er goed uit met het EK 2012 in Nederland en de World Baseball Classic in 2013 voor de boeg. Honkbalgoud. Hoe Nederland de wereld veroverde en honkbalgeschiedenis schreef vertelt het verhaal achter de opkomst van Nederland, telt 244 pagina's inclusief fotobijlage van 32 pagina's, feiten en cijfers van het WK, spelersbiografieën en een begrippenlijst. Over de auteurs: Maarten Kolsloot Maarten (1982) groeide op in Amersfoort en studeerde in Groningen (Psychologie en Journalistiek).
Tegenwoordig is hij correspondent in de Verenigde Staten voor onder meer het ANP en NUsport Magazine. De afgelopen jaren schreef hij diverse artikelen over honkbal en volgde de opkomst van Nederland, honkballand. Ook was hij in Panama om het Honkbalgoud zelf te zien. Wesley Meijer Wesley (Amstelveen, 1980) studeerde Journalistiek in Utrecht en Communicatiewetenschap in Amsterdam. Hij is een ervaren journalist die vanuit Amsterdam schrijft voor onder meer dagblad Het Parool en tijdschrift Crimelink. Als groot liefhebber volgt hij van kleins af aan de Amerikaanse sporten. Dook voor dit boek exclusief in de wereld van de Antilliaanse honkballers in Nederland.