'Ik ontsnapte uit Auschwitz' is het indrukwekkende levensverhaal van Rudolf Vrba. Rudolf Vrba (1924-2006) ontsnapte op 7 april 1944 uit concentratiekamp Auschwitz. Met veel geluk lukt het hem uit handen van de Duitsers te blijven. Zijn getuigenissen in de zogenaamde Auschwitz Protocollen redden ten minste 200.000 Joden van een zekere dood. In 'Ik ontsnapte uit Auschwitz' vertelt Rudolf Vrba zijn ontluisterende verhaal. De bijna achteloze stijl waarin het boek geschreven is, maakt de beklemming ervan nog groter.
Rudolf Vrba was een van de slechts driehonderd mensen die uit Auschwitz/Auschwitz-Birkenau wist te ontsnappen. Zijn overlevingsdrang kwam niet alleen voort uit puur zelfbehoud, maar vooral vanuit het belang de Auschwitz-gruwelen wereldkundig te maken.
Hij schreef met Alfréd Wetzler het Vrba-Wetzler-rapport (later bekend als de Auschwitz-Protocollen). Het was het eerste gedetailleerde Auschwitz-rapport dat serieus werd genomen, het wordt beschouwd als een van de belangrijkste oorspronkelijke documenten aangaande de Tweede Wereldoorlog. Dankzij Vrba’s grote moed en slimheid werden vermoedelijk nog honderdduizenden levens gered van een gewisse dood in de fabriek des doods. Het Vrba-Wetzler-rapport verscheen 15 juni 1944.
Prachtig boek die iedereen gelezen zou moeten hebben. Ik dacht dat ik iets wist over Auschwitz, tot ik dit boek had gelezen. Afschuwelijk, maar wat een zeer gedetailleerd beschreven en meelevend verhaal. Zoals ooit een Jood zei: “Het is onmogelijk om er over te spreken, maar verboden om er over te zwijgen”.
Vanaf 24 maart op Netflix: The Auschwitz Report. Het waargebeurde verhaal over de ontsnapping van Rudolf Vrba. Het is me niet duidelijk of de film vanuit dit boek is gemaakt of puur vanuit de historie.
Deze vreselijke geschiedenis is samengevat in een goed verhaal. Zelf heb ik in Auschwitz 1 en Birkenau een rondleiding gehad. Auschwitz 1 is indrukwekkend omdat in het kamp nog veel overeind staat. Birkenau is indrukwekkend vanwege de grootte. Met dit boek kreeg ik nog een beter beeld van dit vreselijke kampleven.