Waar komen we vandaan?
Hoe is de kosmos ontstaan?
Hoe is de mens beïnvloed door de evolutie?
Johan Braeckman (1965) is hoogleraar Wijsbegeerte aan de Universiteit Gent. Hij was jarenlang gasthoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en gaf lezingen aan binnen- en buitenlandse wetenschappelijke instellingen. Als scepticus en filosoof stelt hij kritische vragen bij elke vorm van mythisch en irrationeel denken. Hij is gespecialiseerd in Darwins evolutietheorie en gaat vaak in debat met creationisten en aanhangers van intelligent design en andere pseudowetenschappen. Maar zijn voornaamste studieobject is de mens.
In de zomer van 2012 voerde Dirk Verhofstadt dagenlang indringende gesprekken met Johan Braeckman. Hij publiceerde eerder Copyright. Een bioethisch essay (met Katrien Devolder), Darwins moordbekentenis, De rivier van Herakleitos (met Etienne Vermeersch) en De ongelovige Thomas heeft een punt (met Maarten Boudry).
Ze bespreken de cruciale vraag wat menselijkheid juist betekent en hoe we kunnen komen tot een wereld waarin empathie, mededogen en altruïsme een grotere rol spelen. Ze behandelen fascinerende kwesties, zoals het ontstaan van de Aarde, de verdwijning van de dinosaurussen, de opkomst van Homo sapiens en de uniciteit van de mens.