Wanneer de mooie wees Ailinn Solomons in zijn dorp aan zee komt wonen, voelt Kevern zich meteen tot haar aangetrokken. Op hun eerste afspraakje kust hij de kneuzing onder haar oog. Hij hoeft niet te vragen wie haar heeft geslagen - wreedheid is een normale uiting van maatschappelijke onvrede geworden. Kevern en Ailinn weten later niet zeker of ze uit zichzelf verliefd zijn geworden of dat ze in elkaars armen zijn gedreven. Maar wie zou dat gedaan hebben, en waarom?
Voor Ailinns vriendin, Esme Nussbaum, zijn Kevern en Ailinn een symbool van hoop, en Esme is vastbesloten om hen bij elkaar te houden. Maar wat steekt daar nog meer achter?
In deze prachtige, suggestieve en tot nadenken stemmende roman, waarin de liefde van één koppel een bevrijdend gevolg zou kunnen hebben voor de hele maatschappij, stijgt Howard Jacobson boven zichzelf uit. J is de kroon op zijn werk, een ingenieus uitgewerkt gedachte-experiment in een weergaloze stijl.
Howard Jacobson (1942) won in 2010 de Man Booker Prize voor zijn roman De Finklerkwestie, waardoor hij pas op relatief hoge leeftijd internationale erkenning kreeg voor een schitterend oeuvre. J stond in 2014 op de shortlist van diezelfde Man Booker Prize.
'De zwartste en meest onrustbarende roman uit Jacobsons carrière.'
THE TELEGRAPH ****
'Een liefdesverhaal van een onvergelijkelijke wonderlijkheid, zowel teder als angstaanjagend.'
JURYRAPPORT MAN BOOKER PRIZE 2014
'Vergelijkingen met andere boeken doen geen recht aan Jacobsons prestatie in wat misschien wel dé dystopische Britse roman van zijn tijd wordt. Dat komt omdat J zo'n listige spiegeling van onze huidige levensstijl is _ van aspecten als de eindeloze productie van stereotypische popcultuur en de verheerlijking van infantiel consumeren tot het vermijden van zaken die "moeilijk" liggen en de systemische minachting voor privacy.'
THE GUARDIAN
'J is een grommende, bruisende en ambitieuze filosofische roman die verontrustende vragen oproept over ons historisch besef en onze zelfvoldane conventionele ideeën.'
THE INDEPENDENT