Bomen die de toekomst voorspellen, babytandjes die harder groeien naarmate de moedermelk warmer is, edelstenen die dronkenschap verdrijven... Wie mocht denken dat we hier te maken hebben met thema's uit een sprookjesboek heeft het mis. Het zijn enkele van de onderwerpen die in de Middeleeuwen voorwerp van serieuze wetenschappelijke discussie waren. Jacob van Maerlant (ca 1230 tot ca 1296) heeft deze kennis voor het eerst in de Middelnederlandse volkstaal toegankelijk gemaakt. Maar het was niet alleen wetenschap waarmee Maerlant zich bezighield; ook wat betreft levensvraagstukken en de literaire cultuur van zijn tijd stak hij zijn mening niet onder stoelen of banken.
Ingrid Biesheuvel en Frits van Oostrom maakten een op het onderwijs toegespitste keuze uit zijn indrukwekkende en omvangrijke oeuvre, voorzagen de middeleeuwse tekst van een moderne vertaling, uitvoerige uitleg en pakkende illustraties. Op die manier trekt de wereld van Jacob van Maerlant in deze uitgave in zijn fascinerende veelzijdigheid aan het geestesoog van de lezer voorbij.
Bij elk deeltje in de 'Tekst in Context'-reeks verschijnt een docentenhandleiding van circa 30 pagina's, waarin de vragen bij de tekst worden beantwoord.