Ollekebolleke
Is hedendaags
En, mits kundig, klassiek
Dient te berusten op
Weloverwogenheid
En inspirerende
Taalgymnastiek
Drs. P (1919), de importeur van het ollekebolleke die de versvorm voor ons taalgebied aanpaste en verder ontwikkelde, houdt zich na 75 jaar schrijverschap nog vrijwel uitsluitend bezig met de dubbele dactylus. Tijdens momenten van alleen-zijn, tijdens een wandeling op straat, tijdens ogenblikken van bewustzijn in de nacht, onwillekeurig dringen de passende formuleringen, de vondsten en de rijmwoorden zich aan hem op. Ook voor particuliere correspondentie en het opluisteren van ansichtkaarten blijkt de versvorm nog altijd uitnemend geschikt.
Na de monumentale verzamelbundel Zeslettergrepigheid (2009, samengesteld door Cees van der Pluijm) en de duopublicatie Kijkvoer & leesgenot (2011, met Michèl de Jong) bewijst Jongste ontdekkingen dat de nestor van het Nederlandse light verse nog altijd beschikt over een lenige geest, een soepele hantering van het Nederlands en een vermetele bravoure in het kiezen van zijn onderwerpen, waarbij thema s als religie, geschiedenis, seks en taal de boventoon voeren.
Michèl de Jong en Cees van der Pluijm maakten een keuze uit de veelheid aan ollekebollekes die Drs. P in de recente, rijpere jaren vervaardigde.