Dit klassiek geworden Nederlandstalige overzicht van de klinische neuropsychologie beschrijft de state of the art van de belangrijkste theorieën, methoden en empirische gegevens die relevant zijn voor iedereen die te maken heef met patiënten met hersendisfuncties. Deze volledig herziene en geactualiseerde uitgave bestaat uit drie delen:
Deel IInleiding in de neuropsychologie
Het eerste deel bevat een aantal algemene hoofdstukken: onder meer de historische basis, de methodologie van neuropsychologisch onderzoek en de praktijk van de neuropsychologie komen hier aan de orde.
Deel IIFunctiedomeinen
In het tweede deel gaat het boek in op de verschillende cognitieve functies, zoals visuele waarneming, taal, geheugen, emotie en sociale cognitie en intelligentie. Per domein beschrijven experts uit het werkveld de cognitieve processen en theoretische modellen, gerelateerde stoornissen en de lokalisatie in de hersenen van deze functies.
Deel IIIZiektebeelden
Het derde deel bevat hoofdstukken over de voor de neuropsycholoog belangrijkste neurologische en psychiatrische ziektebeelden. Een greep uit de ziektebeelden die aan bod komen: traumatisch hersenletsel, de ziekte van Alzheimer, het parkinsonspectrum, multiple sclerose, hersentumoren, infectieziekten en het spectrum frontotemporale dementie. Voor elk ziektebeeld beschrijven de auteurs de diagnostische criteria, epidemiologie, etiologie en neuropathologie en uiteraard de neuropsychologische gevolgen.
Het boek bevat tevens een kleurenkatern met de belangrijkste hersengebieden en -circuits, als ondersteuning bij het lezen van de hoofdstukken.
Toepassing in onderzoek en praktijk
Klinische neuropsychologie is relevant voor zowel klinische research als praktische werkzaamheden, zoals de diagnostiek, begeleiding en behandeling van mensen met hersenaandoeningen of -letsel. Het boek wordt ook in veel wo- en hbo-opleidingen psychologie gebruikt op het terrein van de neuropsychologie.
Deze herziening verschijnt in augustus 2022. Begin 2023 komt de Engelse vertaling uit.