Meer dan een halve eeuw lang is het officiële beeld van de oorlog in Indonesië (1945-1949) bepaald door romantische plaatjes van 'onze jongens overzee', onder de palmbomen, warm begroet door een massaal uitgelopen bevolking, die zou worden bevrijd van de terreur van een kleine groep opstandelingen onder leiding van Soekarno. Wanneer 'ongewenste zaken' werden gefotografeerd, was de kans op een publicatieverbod door de censuur groot. Bewust werd zo een gekleurd en misleidend beeld gegeven.
De in dit boek opgenomen onbekende foto's van de Indonesische revolutie, Indonesische krijgsgevangenen, gesneuvelde strijders, vluchtende burgers, agressieve ondervragingen en afgebrande kampongs tonen de rauwe werkelijkheid van de koloniale oorlog, de harde confrontaties tussen het Nederlandse leger met tanks en zware wapens en de vaak primitief bewapende maar fanatiek vechtende Indonesische vrijheidsstrijders.
Onderzoek in archiefinstellingen in Nederland, maar ook in onbekende collecties van moeilijk toegangbare archieven in Indonesië, en bestudering van particuliere verzamelingen leverden een selectie foto's op die een meer ongefilterde kijk op deze roerige en dramatische episode geeft. Deze foto's complementeren het beeld van deze koloniale oorlog, een vergeten en tegelijk verdrongen geschiedenis.