De biografie was in Nederland lange tijd een weinig gewaardeerd genre. Inmiddels hebben lezers en schrijvers het levensverhaal omarmd en halen zelfs vuistdikke biografieën geregeld toptienlijsten. Withuis verklaart deze omslag uit de processen van individualisering, secularisering en ontideologisering die zich de afgelopen decennia hebben voltrokken.
Geïllustreerd met voorbeelden uit oude en nieuwe biografieën en uit haar eigen boeken over verzetsheld Pim Boellaard en koningin Juliana inventariseert Withuis de in haar ogen voornaamste verdiensten, valkuilen en dilemma’s van het genre.
Toegevoegd aan de tekst van de lezing zijn een interview met Jolande Withuis, een levensschets van historicus en cultuurfilosoof Johan Huizinga (1872-1945), het commentaar van co-referent Elisabeth Leijnse en een kleine geschiedenis van de Huizinga-lezing. Deze wordt sinds 1972 jaarlijks georganiseerd door de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en (vanaf 2014) Elsevier Weekblad.
Deze paperback telt 100 pagina’s en bevat een register.