Leve Rotterdam! is een stadsverhaal over de ongeregeldheden in de laatste week van oktober 1868. Duizenden Rotterdammers koelden hun woede op de politiebureaus, het stadhuis en de belastingdienst. De rellen en de daaropvolgende rechtszaak hielden de stad en heel Nederland maandenlang in hun greep. Kranten spraken over het proces van de eeuw.
Het stadstumult is de geschiedenis ingegaan als het ‘De Vletter Oproer’, vernoemd naar de vermeende aanstichter Jacob de Vletter. Thissen plaatst de troebelen en de rol van De Vletter in een nieuw perspectief: de transformatie van koopmanstad naar havenstad. In haar verlangen naar schaalvergroting en efficiency probeerde het stadsbestuur de straathandel en de hosselpraktijken van kleine zelfstandigen aan banden te leggen. Om dat te bereiken werd een sterk uitgebreid politiekorps als wilde furie op de stad losgelaten.
Leve Rotterdam! beschrijft de aanloop naar de ongeregeldheden, de rellen zelf en het proces tegen zesentwintig verdachte Rotterdammers en de veronderstelde leiders van de opstand: de joodse koopman Jonas Melhado en zaakwaarnemer Jacob de Vletter. De kwestie werd een ongehoord politiek proces, waarbij Justitie de rellen met een beroep op de ‘Wet van Napoleon’ als een revolutionair complot beoordeelde, met alle tragische gevolgen van dien.
Rotterdam was dé Nederlandse stad waar dynamiek en vooruitgang zich het sterkst profileerden. Maar ook de stad waar beloftes van voorspoed en gevoelens van desintegratie het heftigst met elkaar in conflict raakten. Eén ding is zeker: de benaming het ‘De Vletter Oproer’ moet een misvatting worden genoemd.