Een 40.000 jaar oud ivoren beeld van de Leeuwmens, een Islamitische gouden kibla uit de 16e eeuw en een kruis gemaakt van wrakhout uit Lampedusa - op onnavolgbare wijze brengt Neil MacGregor deze en vele andere fascinerende objecten tot leven in dit boek waarin hij de eeuwenlange relatie tussen religie en de mens blootlegt.
Neil MacGregor neemt ons mee op een onvergetelijke reis door de wereld van goden en religies. Verhalend over de vroege aanbidding van vuur, water en zon, meereizend met de pelgrimages naar de festivals bij de Ganges en beschouwend op de bloedige gevechten die tot op de dag van vandaag in de naam van religie worden gevoerd, vertelt hij hoe het geloof in goden het leven van de mensheid gevormd heeft. Geen enkele menselijke samenleving is zonder ideeën over waar het vandaan komt, welke plaats het in de kosmos heeft en op welke bijzondere manier en door het volgen van welke regels het verbonden is met het eeuwige. Van het noordpoolgebied tot Japan, van India tot Peru, van Afrika tot Schotland, dit rijk geïllustreerde boek volgt de voetsporen van de goden in de levens van mensen door de eeuwen heen. MacGregor onderzoekt de overtuigingen van de mensheid niet vanuit het perspectief van institutionele religies, maar toont hoe gedeelde verhalen samenlevingen hebben gevormd - en wat er gebeurt wanneer deze overtuigingen met elkaar botsen.
Zoals hij deed in zijn eerdere bestsellers De geschiedenis van de wereld in 100 voorwerpen en Duitsland, biografie van een natie combineert MacGregor op briljante wijze objecten, ideeën en verhalen en toont hij ons de verrassende overeenkomsten tussen de vele verschillende mythen en rituelen die ons leven met de goden in de afgelopen millennia hebben opgeleverd.