Eenieder die via Schiphol, of welk vliegveld dan ook, heeft gereisd zal zich deze vraag herinneren. De vraag die u werd gesteld door de luchthavenbeveiliger als er een signaal werd gegeven bij uw doorkomst op de beveiligingscheck. Zonder uw toestemming gebeurt er helemaal niets. Oké, u kunt dan ook uw reis niet vervolgen, maar toch, u bent diegene die beslist. Niet die luchthavenbeveiliger. Jos Ostendorf, luchthavenbeveiliger, neemt u in dit boek mee naar de andere kant van de controle. Hij laat u op levendige, humorvolle en herkenbare wijze de relatie zien tussen u en de beveiliger. Jos geeft u, op ludieke wijze, een inkijkje in de wereld van de luchthavenbeveiliger. De relatie tussen passagier en luchthavenbeveiliger zoals Jos deze heeft beleefd. Tederheid, vrolijkheid, naïviteit, domheid, verbazing, agressiviteit of hufterigheid: ze passeren allemaal de revue. Voor insiders een feest van herkenning, voor buitenstaanders een boeiende inkijk achter de schermen. Ook u zult na het lezen van 'Mag ik u controleren?' moeten concluderen: beveiliging is een serieuze zaak, maar niet zonder ruimte van een glimlach.