Jacques Meerman
Mediterraneo
Een culinaire reisgids door de mediterrane middeleeuwen
In Mediterraneo treedt Jacques Meerman in de voetsporen van een Franse monnik, een joodse rabbi, een islamitische ambtenaar uit Granada en een Marokkaanse geograaf om samen met hen een reis te maken rond de Middellandse Zee ten tijde van de twaalfde eeuw. Het Midden-Oosten en het orthodoxe Byzantium bloeien cultureel en gastronomisch, maar nieuwkomer op het wereldtoneel zoals Catalaanse en Italiaanse handelslieden en Aziatische Turken staan te trappelen om het stokje over te nemen.
In navolging van zijn alom bejubelde Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken schreef Meerman met Mediterraneo een nieuw culinair standaardwerk, waarin hij als eerste de Europese, Byzantijnse, Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse eetculturen met elkaar in verband durft te brengen. Met zijn recepten, verhalen, analyses en achtergronden biedt Meerman een brede historische kijk op de wereldkeuken. De middeleeuwen blijken een gewelddadige periode die desondanks veel minder duister was dan veel mensen denken. Een culinair-historische reisgids om je vingers bij af te likken.
Over Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken:
‘Het is voorlopig het boek der boeken, het sluitende werk dat elke culinair geïnteresseerde in zijn kast moet hebben.’ – de Volkskrant
Jacques Meerman is schrijver en vertaler, gespecialiseerd in gastronomische onderwerpen.
Hij heeft een bijzondere belangstelling voor de mediterrane en de Nederlandse keuken, leest graag oude Arabische kookboeken en woonde tot voor kort in Málaga. Naast zijn vele vertalingen publiceerde hij boeken zoals 1001 Koks, zijn veelgeprezen Kleine geschiedenis
van de Nederlandse keuken en Kleine geschiedenis van de hutspot.
Mediterraneo
Een culinaire reisgids door de mediterrane middeleeuwen
In Mediterraneo treedt Jacques Meerman in de voetsporen van een Franse monnik, een joodse rabbi, een islamitische ambtenaar uit Granada en een Marokkaanse geograaf om samen met hen een reis te maken rond de Middellandse Zee ten tijde van de twaalfde eeuw. Het Midden-Oosten en het orthodoxe Byzantium bloeien cultureel en gastronomisch, maar nieuwkomer op het wereldtoneel zoals Catalaanse en Italiaanse handelslieden en Aziatische Turken staan te trappelen om het stokje over te nemen.
In navolging van zijn alom bejubelde Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken schreef Meerman met Mediterraneo een nieuw culinair standaardwerk, waarin hij als eerste de Europese, Byzantijnse, Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse eetculturen met elkaar in verband durft te brengen. Met zijn recepten, verhalen, analyses en achtergronden biedt Meerman een brede historische kijk op de wereldkeuken. De middeleeuwen blijken een gewelddadige periode die desondanks veel minder duister was dan veel mensen denken. Een culinair-historische reisgids om je vingers bij af te likken.
Over Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken:
‘Het is voorlopig het boek der boeken, het sluitende werk dat elke culinair geïnteresseerde in zijn kast moet hebben.’ – de Volkskrant
Jacques Meerman is schrijver en vertaler, gespecialiseerd in gastronomische onderwerpen.
Hij heeft een bijzondere belangstelling voor de mediterrane en de Nederlandse keuken, leest graag oude Arabische kookboeken en woonde tot voor kort in Málaga. Naast zijn vele vertalingen publiceerde hij boeken zoals 1001 Koks, zijn veelgeprezen Kleine geschiedenis
van de Nederlandse keuken en Kleine geschiedenis van de hutspot.