Humor kan ons opvrolijken en humor kan ons kwetsen. Humor kan afstanden overbruggen, maar ze kan net zo gemakkelijk afstand scheppen. Humor is vaak een wapen in handen van minderbedeelden, maar het is ook een manier om groepen te marginaliseren. Humor, je kunt er alle kanten mee op.
In Megatrends humor: van grimlach tot ironie schetst trendwatcher Adjiedj Bakas een caleidoscopisch beeld van wat ons de komende jaren te wachten staat op humoristisch gebied. Die ontwikkelingen zijn niet eenduidig. Bakas signaleert drie spanningsvelden van aan elkaar tegengestelde trends die de toekomst van humor zullen vormgeven. Ten eerste is er de globalisering van humor, maar globalisering roept onherroepelijk regionalisering op, ook op humorgebied. Ten tweede is er sprake van een wereldwijd toenemend macht van de humorpolitie die steeds meer onderwerpen tot taboeverklaart; maar de aanzwellende politieke correctheid staat in schril contrast met de eveneens te signaleren trend naar steeds grovere vormen van humor. Ten slotte zullen we, als tegenkracht van de alsmaar toenemende macht van humorprofessionals, commercie en pretindustrie, steeds vaker het werk van humoramateurs tegenkomen, die hun eigen grappen gratis en voor niks de wereld insturen, meestal via internet.
Omdat bij de globalisering van humor het internationale zakenverkeer een voortrekkesrol speelt, richt Bakas zich geregeld op voorbeelden uit dit veld en meer in zijn algemeenheid op humor op de werkvloer.
Freek de Jonge schreef het voorwoord.
Persstemmen over Adjiedj Bakas:
'Met brede kwaststreken brengt hij de wereld in kaart.' Het Financieele Dagblad
'Hij is succesvol dankzij zijn ultragevoelige sensor voor wat speelt en zal spelen in de samenleving.' Residence
'Zijn positivisme in aanstekelijk.' BBC World
'Europa's belangrijkste trendwatcher.' Die Welt