Peter Mamvura wil het anders aanpakken. Hij wil alles doen zoals het gastland het voorschrijft en er een nieuw leven opbouwen. Maar de maatschappij waarin hij terechtkomt functioneert niet volgens de regels van het boekje. Hij raakt verstrikt in een ingewikkeld netwerk van relaties en seksuele verhoudingen. Zijn anders-zijn trekt aan en stoot af. Zijn aanvankelijke verwondering over wat hem overkomt slaat om in onbegrip. Uiteindelijk staat Peter voor een verscheurende keuze: hoeveel wil hij van zichzelf prijsgeven om mee te draaien in een samenleving die hem eigenlijk niet wil?
Immigratie, illegaliteit, racisme en hiv zijn geen dag uit het nieuws. Ludwig Apers hangt met trefzekere pen een beeld op van de mensen achter de talloze verhalen uit de krant.
Hij kan dat, want hij heeft dagelijks contact met deze mannen en vrouwen.
Ludwig Apers (1962) werkte tot 2002 als arts in Zimbabwe. Sindsdien is hij verbonden aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. Naast zijn werk in de hiv-polikliniek reist hij geregeld naar Afrika als consulent. Zijn ervaringen op het Afrikaanse continent lagen aan de basis van Ituri, zijn debuut dat in 2008 verscheen.
De pers over Ituri:
'Genuanceerd schrijft Apers over de schoonheid van het land en de gruwel die de inwoners van de blanken en van elkaar hebben moeten verdragen. De beschrijvingen van de tocht door het woud zijn verbluffend.'
John Vervoort, De Standaard der Letteren