Alle wegen leiden naar de Grieks-Romeinse oudheid. Als we vandaag zijn wie we zijn, dan komt dat in niet geringe mate omdat we ons spiegelen aan wat er zich heel lang geleden in Rome en Athene afspeelde. Toon Van Houdt toont aan hoe wij, moderne mensen, in vele opzichten moderne Grieken en Romeinen zijn. De moderne westerse mens heeft de klassieke oudheid nodig gehad om zichzelf te ontdekken. Onze antieke voorvaderen bedachten al categorieën van mensen om zichzelf te bepalen: onbeschaafde vreemden, onechte mannen (en vrouwen), lelijke monsters of zelfs dierlijke monsterrassen. Ook wij maken gretig gebruik van die categorieën en passen de oudheid aan onze besognes aan.
Toon Van Houdt beschrijft op fascinerende wijze hoe we de Grieken en Romeinen al eeuwenlang enthousiast voor ons karretje spannen.
Toon van Houdt (1966) is als classicus en cultuurhistoricus verbonden aan de KU Leuven, waar hij onder meer receptiegeschiedenis van de Grieks-Romeinse oudheid doceert. Hij publiceert regelmatig voor een breed publiek in Kleio en Streven. Van zijn hand verscheen onder meer Amor-Roma. Liefde en erotiek in het oude Rome (2003).