Willem Hendrik Gispen en Jeroen Hermkens; twee levens en twee uitdrukkingswijzen over één stad in één boek. Voor beiden betekent Utrecht inspiratie en creativiteit. In dit boek reageert niet de een op de ander, niet het woord op het beeld of het beeld op het woord. Het zijn in feite twee niet-synchrone wandelingen door dezelfde stad. Zij geven elk op hun eigen wijze expressie aan de stad die hen als gegoten zit: Utrecht.
Willem Hendrik Gispen (1943), van huis uit neurowetenschapper, is rector magnificus emeritus van de universiteit Utrecht. Hij is als honorair verbonden aan het Descartes Centrum voor Wetenschapsgeschiedenis en Wetenschapsfilosofie aan diezelfde universiteit. Veel van zijn publicaties zijn geïnspireerd door Utrecht, als stad en als decor voor cultuur en reflectie. Hij is een liefhebber van de natuur en rekent vogels tot zijn vrienden. Van zijn hand verschenen ook Het geluk van de ijsvogel en Het Afrika van de ijsvogel.
Jeroen Hermkens (1960), volgde zijn opleiding aan de Kunstacademie in Utrecht en Atelier Champfleury in Parijs. Hij is vooral bekend van zijn stadsgezichten. In de loop der jaren verscheen er een indrukwekkende serie litho's en schilderijen van steden over de wereld. Van Tokyo tot New York. Van Jemen tot Noorwegen. De laatste jaren heeft hij voor baggeraar van Oord een collectie geschilderd van al hun verschillende werkzaamheden over de wereld. Maar ook portretten en het naakt komen in zijn werk naar voren. In de zomer van 2014 hing er een selectie van zijn naakten in het Centraal Museum in Utrecht.