Voormalig rechercheur Sam Berger is wanhopig. Zijn partner en geliefde, Molly Blom, is spoorloos verdwenen. Dan ontvangt Sam een vreemde maar lucratieve opdracht. Een vrouw is ontvoerd en haar therapeut is bereid om Sam genereus te compenseren als hij de politie erbuiten laat. Dan beseft hij dat zij misschien niet de enige is die gevaar loopt… Dit is Arne Dahl in topvorm, en dat betekent: Zweedse crime op zijn best.
Nachtmerries is deel vier in de serie rond Sam Berger en Molly Blom. Het is zeker aan te bevelen de eerdere delen te lezen omdat je dan veel beter begrijpt hoe de onderliggende verhoudingen zijn. Deel vier is wederom een ontzettend spannend boek dat ik eigenlijk in één ruk heb uitgelezen. Arne Dahl weet hoe hij personages moet neerzetten, en hoe hij ze diepgang kan meegeven. In dit boek zijn er opvallend veel vrouwen, veel sterke vrouwen ook. En een machtige vijand: de Russische maffia. Het boek eindigt met een enorme cliffhanger die je alweer reikhalzend doet uitkijken naar deelvijf
Filmisch geschreven thriller. Dat is prima als ik qua spanning op het puntje van mijn stoel kan zitten. Dat gebeurde hier te weinig. Dahls schrijfstijl is op zich okay, maar dit vierde deel wordt minder goed beleefd bij onbekendheid met de personages, als je tenminste prijsstelt op enige karakterbeleving, en dat doe ik. De slotfase is behoorlijk over the top, met de bekende cliffhanger zodat deel vijf ook moet worden gelezen. Was ik positiever geweest als ik de serie vanaf het begin had gevolgd? Weer een leermoment om niet te snel aan series te beginnen of er halverwege in te stappen. Goed voor ruim 3*.