De eerste wereldgeschiedenis van de Nederlandse rol in de slavernij
Dit boek biedt een belangrijke en wezenlijk andere kijk op onze koloniale geschiedenis. Het is namelijk de eerste wereldgeschiedenis van de Nederlandse rol in slavenhandel en slavernij, in het Atlantisch gebied én in de Indische Oceaan. Het voert de lezer naar Suriname, Brazilië, Ghana, Java en de Molukken en ook naar de minder bekende slavenhandel in Taiwan, India, Sri Lanka, Mozambique, Sao Tomé, Berbice en Virginia.
Het laat bovendien zien hoe slavernij geen marginaal aspect van de Nederlandse geschiedenis was, maar een vormende rol speelde voor de Nederlandse economie, samenleving en denkwereld. En tot slot leert het ons dat de Nederlandse rol in de slavernij altijd omstreden is geweest, en dat individueel en collectief verzet van de tot slaaf gemaakten altijd aanwezig waren.
Nederland en de slavernij is geschreven door Pepijn Brandon & Matthias van Rossum, twee historici die dankzij hun baanbrekende onderzoeksresultaten, verrassende voorbeelden en wereldwijde benadering de bestaande kijk op het Nederlandse slavernijverleden voor altijd zullen veranderen.
• Sluit aan bij de Slavernijtentoonstelling in het Rijksmuseum, najaar 2020