Water stroomt door Nederland als bloed door een lichaam.
Rivieren, kanalen en de zee brengen het land en zijn bevolking al eeuwenlang voorspoed en rampen. Over die onstuimige geschiedenis zijn al bibliotheken vol geschreven, maar zeg nu zelf, is er iets beters om de weg van het water, door het Nederlandse landschap en de tijd, te bestuderen dan via een keur aan oude kaarten?
Na hun bestseller De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten doken Marieke van Delft en Reinder Storm opnieuw in de archieven. Ze selecteerden honderd nieuwe bijzondere kaarten van de middeleeuwen tot nu en voorzagen die van onderhoudende uitleg en prachtige illustraties.
Natuurlijk gaat het over het IJsselmeer, de Waddenzee en de grote rivieren en kanalen. Maar we lezen ook over schijnbaar onbeduidende slootjes, molens en nieuwe of verdwenen eilanden. Het verhaal van de wereldhavens staat naast dat van de pleziervaart. We reizen naar steden en akkerlanden, van Friesland tot Limburg. Bovenal illustreren de honderd kaarten in dit zorgvuldig samengestelde boek de onlosmakelijke band tussen mens en natuur.