Waardoor beklijft de speech en wanneer slaat iemand juist de plank mis? Historica Denise Parengkuan geeft bij elke toespraak een historische verantwoording. Wat speelt er op dat moment? Wat beweegt de spreker en wat hoopt hij te bereiken?
Zo is de toespraak van Aletta Jacobs na de invoering van het Vrouwenkiesrecht historisch. De bevrijdingsrede van koningin Wilhelmina is dat ook. De protestrede van hoogleraar Cleveringa tijdens WO2 inspireert nog steeds. Andere toespraken ontroeren, zoals de eerste rede van koning Willem-Alexander na zijn inhuldiging en de afscheidswoorden vanaf zijn sterfbed van ruimtevaarder Wubbo Ockels.
Het is hoog tijd dat het ongenuanceerde oordeel over Nederlanders als een land van slechte sprekers in het openbaar wordt rechtgezet. Nederlandse toespraken is een uniek document, voor iedereen die geïnspireerd wil worden of zelf wil inspireren!
Van Troelstra’s oproep tot revolutie, de overwinningsspeech van Rinus Michels bij het winnen van het EK, de toespraak van Pim Fortuyn als nieuwe lijsttrekker van Leefbaar Nederland tot die van Koningin Máxima over de Nederlandse identiteit.
Speechschrijver Bob de Ruiter schreef een uitgebreid voorwoord. Samensteller historica Denise Parengkuan werkte als redactrice bij het NPO Geschiedenisproject van VPRO/NTR Speeches.NL. Ze heeft haar eigen tekstbureau.