Aan het woord is de 16de-eeuwse theoloog, humanist, pedagoog en talenliefhebber Nicolaes Cleynaerts (1493-1542), die in volle inquisitie buitengewoon veel interesse toont voor de moslimcultuur. Na zijn studies aan de universiteit en aan het Collegium Trilingue van Leuven, is de Diestenaar op weg een groot leraar te worden. Hij geeft een Griekse Spraakkunst uit die op meer dan 500.000 exemplaren in Europa verspreid zal worden. Maar na kennismaking met Hernando Colón, zoon van de grote ontdekkingsreiziger, trekt hij naar Spanje om er Arabisch te leren. In het Alhambra ontmoet hij Kharuf al-Tunisi, een geleerde moslimslaaf, die hem inwijdt in de geheimen van de Koran. Vanaf dat moment wordt het Cleynaerts' levensdroom moslims en christenen dichter bij elkaar te brengen. Hij steekt over naar Fez (Marokko) om daar gedurende anderhalf jaar tussen de moslims te gaan leven.
In zijn vlotte, bijna filmische vertelstijl schetst Joris Tulkens de avonturen van deze merkwaardige humanist. Hij steunt daarbij op de 64 Latijnse brieven die Cleynaerts zelf aan zijn vrienden in Vlaanderen stuurde.
JORIS TULKENS studeerde filosofie en klassieke talen aan de KU Leuven en publiceerde meerdere succesvolle romans over de zestiende eeuw bij Davidsfonds Uitgeverij: 'De verloren droom van Pieter Gillis' (2010), 'Johanna de Waanzinnige' (2011), 'Vesalius' (2013), 'Thomas More' (2016) en 'Wentelsteen' (2017).