Geertrui, een oude zieke vrouw, zet de belangrijkste gebeurtenis uit hoor leven op papier: hoor gepassioneerde verhouding met een Engelse soldaat tijdens de slag bij Arnhem.
In het andere verhaal reist de kleinzoon van die soldaat, Jacob, naar Nederland om er een herdenkingsdienst bij te wonen. Tussen zijn familie en die van Geertrui bestaat sinds het einde van de oorlog contact. Geertrui biseksuele kleinzoon Daan en diens vriend laten hem het ware gezicht van Amsterdam zien. Hij wordt geconfronteerd met de voor een Engelsman soms schokkend nieuwe) Nederlandse opvattingen over relaties en seksualiteit en euthanasie. Ook leert bij Hille kennen, een meisje dat net als hij een immense bewondering Anne Frank koestert: het is liefde op het eerste gezicht.
Voor Jacob teruggaat naar Engeland zijn daar nog andere ingrijpende ervaringen bij gekomen. Geertrui, wier terminale ziekte ondraaglijk wordt, laat een einde aan haar leven maken. Voor het zover is laat zij Jacob bij zich komen: het is voor hem dat zij haar herinneringen aan de laatste oorlogswinter heeft opgegeschreven.