Sinds de allereerste Supermarktwijngids in 2001 zijn er honderdduizenden exemplaren van Klei’s befaamde leesgids over de toonbank gegaan. Je zou gerust kunnen beweren dat Nicolaas Klei Nederland wijn heeft leren drinken. Ook de inkopers van de supermarkten blijken goede lezers: in de loop der jaren is de kwaliteit van de wijn in de schappen met sprongen vooruit te gaan.
Toch is de gids van Klei ook dit jaar weer onmisbaar: nog altijd staan er schreeuwerige, naar zuurtjes smakende weggietwijnen in het schap, of veel te dure, quasi-sjieke, en heel veel suffe wijnen. Om het kaf van het koren te scheiden duikt Klei deze zomer wederom zijn proefkelder in, alwaar hij zo’n drieduizend wijnen zal proeven zodat wij kunnen genieten van zijn even nuttige als onderhoudende notities, waarover Sylvia Witteman zich liet ontvallen: ‘Opwindend, op het erotische af.’
Toch is de gids van Klei ook dit jaar weer onmisbaar: nog altijd staan er schreeuwerige, naar zuurtjes smakende weggietwijnen in het schap, of veel te dure, quasi-sjieke, en heel veel suffe wijnen. Om het kaf van het koren te scheiden duikt Klei deze zomer wederom zijn proefkelder in, alwaar hij zo’n drieduizend wijnen zal proeven zodat wij kunnen genieten van zijn even nuttige als onderhoudende notities, waarover Sylvia Witteman zich liet ontvallen: ‘Opwindend, op het erotische af.’