Vincent van Gogh was arm en onbekend toen hij zich op zevenendertigjarige leeftijd van het leven beroofde. Zijn immense populariteit wereldwijd nú is voor een groot deel te danken aan zijn schoonzus Johanna (Jo) van Gogh-Bonger.
Vincents broer Theo stierf slechts zes maanden na zijn broer aan syfilis. De piepjonge weduwe Jo bleef alleen achter met haar zoontje en honderden schilderijen waarin niemand geïnteresseerd was. Jo vond dat dat anders moest en dankzij haar visie en volharding – een vrouwelijke kunsthandelaar in die tijd?! – slaagde ze erin om Vincents kunst wereldberoemd te maken.
In Ontvlamd wordt Gina, een studente kunstgeschiedenis, honderd jaar later geïntrigeerd door deze Jo Bonger, die haar een wereld in trekt vol mensen die geobsedeerd zijn door liefde, kunst en visioenen. Ze zoekt na lange tijd haar vader op in Italië, die daar al jaren vruchteloos werkt aan zijn tweede boek na een bestsellerdebuut. Waar haar vader maar niet verder komt, schrijft Gina als in een roes een zinderende roman over een korte maar gedenkwaardige deze liefdesaffaire.