Hoe onmenselijk zwaar zijn de offers die militairen en gevechtssoldaten moeten brengen? Hoe niet-begrijpend gaan de politiek en de maatschappij daarmee om? En hoe moeilijk is het om na de strijd terug te keren naar de burgermaatschappij? In Oorlog voeren betoogt Karl Marlantes, die met zijn roman Matterhorn een klassieker aan de oorlogsliteratuur toevoegde, aan de hand van zijn ervaring en beproevingen in de Vietnamoorlog, dat we onze militairen beter moeten voorbereiden op hun strijd.
In 1968 werd bestsellerauteur Karl Marlantes, toen 23, in de jungle van Vietnam afgezet, als een onervaren luitenant. Hij had het bevel over veertig mariniers; hun leven lag in zijn handen door de beslissingen die hij zou nemen. Tijdens zijn verblijf in de jungle doodde Marlantes enkele vijanden en zag hij vrienden sterven. Zelf overleefde hij de strijd. Hij keerde terug naar Amerika en heeft hij, zoals veel van zijn medemilitairen, de laatste veertig jaar geprobeerd met zijn oorlogservaringen in het reine te komen.
In Oorlog voeren geeft Marlantes een zeer persoonlijke kijk op oorlog en analyseert hij hoe we onze soldaten beter voorbereid op hun taak de oorlog in kunnen sturen, zowel lichamelijk als psychisch. Marlantes verweeft persoonlijke ervaringen met overtuigende analyses.