Ernest Claes was en is nog steeds een enorm populair verteller
Eerste Wereldoorlog. Charelke Dop, uitgeslapen Diestenaar, zit op zwart zaad. Uitgeweken naar Brussel, werkt hij zich snel op van verklikker tot boter- en speksmokkelaar en succesvol vleeshandelaar met de Duitsers... Schatrijk komt Charelke na de oorlog terug in Diest, waar hij als modelpatriot wordt gedecoreerd.
Ook Dore Maerschalck wordt een beruchte zwarthandelaar. Hij schrikt niet terug voor gemene streken, maar laat zich op zijn beurt inpalmen door een bedrieglijk effectenmakelaar. Daar is een mens verdronken: de titel van het verhaal laat vermoeden hoe het Dore vergaat...
In De vulgaire geschiedenis van Charelke Dop en Daar is een mens verdronken schetst Ernest Claes met rauw sarcasme een tragisch beeld van arm straatjesvolk, bourgeoisie en oorlogswoekeraars. De geschiedenis van Gerechtelijke dwaling is een vervolg op Charelke Dop. Een rechtgeaarde journalist op zoek naar Charelkes familie wordt in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog valselijk beschuldigd van collaboratie.
Drie oorlogsverhalen over een eeuwig thema: de strijd tussen goed en kwaad, hebzucht en hulpvaardigheid, afgunst en mededogen. De al even eeuwige ERNEST CLAES is een van de meest gelezen en vertaalde Vlaamse schrijvers.
'Als het u gaat als mij zult gij op een avond dit boek ontvangen... en zonder één enkele keer asem te scheppen, zult ge die bladzijden achter elkaar uitlezen - en met schrik op uw horlogie merken dat het halftwee is geworden...' (De Volksgazet)