Winnaar van de Amerikaanse National Book Critics Circle Award en de Rodda Book Award
Yona Sabar wordt in 1938 geboren in Zakho, een stadje in de bergen van Noord-Irak, in een gemeenschap van Koerdische joden. Het is de enige plek waar nog Aramees, volgens historici de taal van Jezus, wordt gesproken. Door groeiende etnische wrijvingen in het Midden-Oosten worden 120.000 joden, waaronder Yona en zijn familie, in 1950 gedwongen van Irak naar Israël te verhuizen. Vanuit hier emigreert Yona vervolgens naar de Verenigde Staten waar hij zich als professor volledig wijdt aan de taal en tradities van zijn volk. Zijn zoon Ariel wordt in Los Angeles geboren en groeit op als echte Amerikaan. Hij geneert zich voor zijn ‘vreemde’ vader en wil niets weten van zijn afkomst. Totdat hij zelf vader wordt…
Paradijs van mijn vader beschrijft de zoektocht die Ariel Sabar onderneemt om te achterhalen waar zijn wortels liggen. Meeslepend vertelt hij over zijn familie: over zijn spirituele overgrootvader, zijn stille heldhaftige grootmoeder, zijn dappere grootvader die te maken kreeg met vooroordelen en armoede in het beloofde land, en zijn vader, een onbezorgde jongen die in rivieren zwom voordat hij het paradijs uit werd gegooid.
‘Als levensbeschrijving alleen al indrukwekkend. Maar deze familiegeschiedenis is tevens het meeslepende verhaal van een taal die bijna dood is en door die ene man in leven wordt gehouden.’ – The Washington Post
‘Uniek en universeel, met flair en oog voor mensen en plaatsen... aanbevolen.’ – Library Journal Magazine
‘Elegant en diepzinnig...’ – New York Times Book Review
Ariel Sabar werkt als journalist onder meer voor de Baltimore Sun en de New York Times. Hij groeide op in Amerika. Toen zijn zoon geboren werd, raakte hij nieuwsgierig naar zijn achtergrond en kwam zo op het spoor van zijn vaders verleden. Paradijs van mijn vader is het verhaal van die ontdekkingsreis.