Florence, zestiende eeuw. De oude kunstenaar Pontormo is vermoord. Op de plaats delict wordt een obsceen schilderij gevonden met daarop afgebeeld Maria de’ Medici, dochter van de hertog van Florence. De grote Vasari, rechterhand van de hertog, schilder en kunsthistoricus, gaat het onderzoek leiden. Wie is de moordenaar en wie maakte het schilderij? Wat is het motief voor de moord en deze majesteitsschennis?
Wie in Florence iets wil bereiken, heeft voldoende vaardigheid, discretie, loyaliteit, artistieke gevoeligheid en politiek inzicht nodig. Europa is een kruitvat en Italië het strijdveld van de twee grote mogendheden Frankrijk en Spanje. De hertog van Florence, Cosimo de’ Medici, voert oorlog op meerdere fronten. Hij heeft te maken met de hebzucht van de koningin van Frankrijk, zijn nicht Catharina de’ Medici, die onder één hoedje speelt met zijn oude vijand Piero Strozzi. Bovendien is Florence vol aanhangers van de rooms-katholieke Savonarola, die naaktheid in de kunst veroordeelt. De paus zelf is een inquisiteur van de ergste soort, iemand die boeken verbiedt, net als kunstwerken die als immoreel worden beschouwd.
In Perspectieven vind je kleurrijke schilders die hun idee van kunst verdedigen, een prinses die het paleis ontvlucht, meedogenloze gouverneurs, een misleide detective, revolutionaire nonnen, samenzweringen, geweld, humor en liefde. Het is een verrukkelijk verhaal, een spannende, virtuoze roman: Laurent Binet op zijn best.