Een bloedstollende geschiedenis van de geneeskunde...
Het is verbluffend wat de geneeskunde tegenwoordig allemaal kan, maar hoe kwam je vroeger van kleine kwalen of heuse epidemieën af? Tot in de 19de eeuw pasten dokters allerlei onwaarschijnlijke methodes toe, van bloedzuigers tot medicijnen op basis van uitwerpselen. Je laten behandelen of niet? Dikwijls was het kiezen tussen de pest en de cholera.
In de loop der tijden teisterde een waaier aan infecties de mensheid: jicht, scheurbuik, de pest, syfilis, lepra, tuberculose, pokken, mazelen, tyfus, gele koorts, malaria, cholera, epilepsie, hysterie… De remedies waren vaak erger dan de ziekten zelf.
In de renaissance ontstonden de eerste moderne medische praktijken, zoals het gebruik van afbinddraad bij amputaties. Het was echter wachten op een pionier als Louis Pasteur voordat wetenschappelijk verantwoorde behandelingen hun intrede deden en vaccinaties of sterilisatie van medische instrumenten ingeburgerd raakten.
Doorspekt met anekdotes, biedt Pest en cholera een fascinerend overzicht van allerlei afschuwelijke ziekten en hoe ze vroeger werden behandeld. Het stemt je ontzettend dankbaar voor de vooruitgang die de medische wetenschap intussen heeft geboekt.