Wie is Vladimir Poetin? Het Westen weet zich geen raad met de Russische president. Met de annexatie van de Krim schendt Poetin de internationale rechtsorde. ‘Hij is het contact met de werkelijkheid verloren,’ oordeelde de Duitse bondskanselier Angela Merkel.
Maar Vladimir Poetin, die in zijn jeugd in Leningrad bekendstond als een heetgebakerde straatvechter, hanteert een andere logica. De voormalige kgb-agent beschouwt de ineenstorting van de Sovjet-Unie als ‘de grootste catastrofe van de twintigste eeuw’. Hij wil Moskous invloed binnen de grenzen van het voormalige Sovjetrijk herstellen. Niet alleen de Krim, de hele Oekraïne speelt in die plannen een vitale rol. Hoe ver zal Poetin gaan? Komen ook de Baltische navo-lidstaten Estland, Letland en Litouwen in zijn plannen voor? In die landen leven honderdduizenden etnische Russen.
Heeft het Westen de ontwikkelingen in Rusland verkeerd ingeschat? In de jaren negentig, na de ondergang van het communisme, leek Rusland zich te ontwikkelen tot een liberale democratie. Maar miljoenen Russen vervielen tot armoede. Zij koesteren een grote afkeer van het Westen, dat Rusland in hun ogen op de knieën heeft gedwongen.
Met de oprichting van een Euraziatische Unie zint Poetin op wraak voor het verlies van de Sovjet-Unie. Hij werkt bovendien aan een conservatief beschavingsoffensief. Het orthodox-christelijke, autocratische Rusland moet een alternatief vormen voor het liberale Westen, dat in Poetins ogen ten onder gaat aan decadentie en materialisme.
Historicus en journalist Wierd Duk, die lang als correspondent in Rusland werkte, beschrijft hoe de straatvechter uit Leningrad zich ontwikkelde tot de geslepen strateeg in het Kremlin: de Russische leider die de wereldorde bedreigt.