Historicus Beatrice de Graaf en Ruslandexpert Niels Drost laten aan de hand van duizenden toespraken en verklaringen van het Kremlin zien hoe Poetin radicaliseerde. Met als startpunt 2000, toen Poetin aan de macht kwam, volgen zij hoe hij zijn land meesleept naar de afgrond van de oorlog. Het is een duister sprookje over een man die als wereldleider serieus genomen wil worden en erkenning zoekt voor Ruslands cruciale positie in Europa. Maar wanneer hij die niet krijgt, verandert zijn verhaal geleidelijk in een oorlogsverklaring aan het Westen en zijn waarden.
Ook tonen De Graaf en Drost aan dat het cruciaal is om ons in het geschiedenisbeeld van autocraten en dictators te verdiepen. Zo gebruikt Poetin de geschiedenis van het tsarenrijk en de symbolen van het Russisch-orthodoxe geloof om zijn vijanden mee om de oren te slaan. Laat hij zich echt leiden door zijn visie op de geschiedenis? Gelooft hij in zijn dystopische verhalen? En kan dit alles ons iets vertellen over hoe deze oorlog eindigt?
BEATRICE DE GRAAF is faculteitshoogleraar en bekleedt de leerstoel Geschiedenis van de internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht. Ze won in 2022 met het boek Tegen de terreur de Arenbergprijs voor ‘het beste boek over de Europese geschiedenis’.
NIELS DROST studeerde Geschiedenis van de internationale betrekkingen en Russisch en is als analist en Ruslandexpert werkzaam bij Clingendael. Met Beatrice de Graaf verzorgt hij bij Haagsch College een theatercollege over de oorlog in Oekraïne en het geschiedenisbeeld van Poetin.