Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Primeurs en delicatessen

Het restaurant is een Parijse vinding uit de achttiende eeuw. Pas een eeuw later verschijnen er ook restaurants in Nederland. Het duurt dan nog een eeuw voordat de restaurants zichzelf op de kaart hebben gezet en als in 1957 de eerste Michelinsterren worden uitgereikt, komen de sperziebonen en de schildpaddensoep nog uit blik. Kiwi, kwartel en broccoli laten nog decennia op zich wachten.

Bij de ontwikkeling van de Hollandse haute cuisine is een belangrijke rol weggelegd voor Dikker & Thijs, een unieke combinatie van een restaurant en een delicatessewinkel. Henri Thijs, een discipel van de beroemde Franse chef-kok Auguste Escoffier, brengt het gedachtegoed van deze grootste vernieuwer van de Franse keuken naar ons land. Dan zijn voor het eerst truffels te koop, koks halen er ganzenleverpaté, voorbijgangers drukken hun neus tegen de etalageruit om een verse ananas te zien.

Dikker & Thijs wordt een broedplaats waar menig jonge kok en gastheer het vak leert; Cees Helder, later de eerste Nederlandse driesterrenchef, leert er lammeren uitbenen en Joop Braakhekke kon er voor het eerst met grandeur aan de gang.

Aan de hand van koksverhalen, krantenknipsels en kelnerconfessies vertelt Primeurs en delicatessen hoe Nederland in een eeuw leerde eten en van de Escoffier-keuken via de nouvelle cuisine in de ruige keuken belandde.

Toon details

Redactionele recensie

Recensies (1)

Schrijf een recensie

Is Primeurs en delicatessen het boek voor jouw Reading Challenge?
Op naar de challenge

Populaire boeken in hetzelfde genre

Boeken van dezelfde auteur

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur

Reageren op Primeurs en delicatessen

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie.