De personages in de zestien verhalen waaruit deze bundel bestaat, zijn zelden 18 karaat. Ze hebben fysieke en/of psychische troebelen, voelen zich niet thuis in hun wereld, willen ontsnappen langs moeilijk begaanbare paden, en werpen hun gebreken in de strijd tegen iedereen die hen niet kan begrijpen, en dat zijn er velen. Het zijn personages van vlees, bloed, en woorden. Voor sommigen had het ondanks alles goed kunnen aflopen, maar helaas.
Problemen die er geen zijn is een echt Brusselmans-boek, en de auteur bewijst met verve dat hij ook op de korte afstand een meester is. Het zou niemand hoeven te verbazen dat enkele van deze verhalen, of misschien wel allemaal, klassiekers in het genre worden.
Herman Brusselmans (1957) publiceerde reeds meer dan tachtig romans. Hij wordt zowel verguisd als verafgood. Hij is een zeer belangrijk schrijver.
Over Geschiedenis van de moderne literatuur:
‘Lees het nu maar en laat recensenten als ik zich verder het hoofd breken over de krankzinnige kwaliteit en inzet van dit werk. Brusselmans moet zo snel mogelijk een prijs krijgen.’
Kees ’T Hart