In 1989 ging in Rotterdam een project van start ter verbetering van de leefbaarheid: bewoners kregen gratis bezems en er kwamen groetzones en straatagenda's. In feite was het maar een van de vele operaties waarmee men sociale problemen probeerde te bestrijden. Toch bleef Rotterdam rangaanvoerder op de lijst van sociale zorgen.
Proeftuin Rotterdam gaat over het succes en de tekortkomingen van de bestuurlijke experimenten. Typisch Rotterdamse kenmerken komen daarbij aan de orde, zoals de sterk ontwikkelde haven en industrie en de langdurige en grote invloed van de PvdA. Ongeacht hun signatuur stond bij alle Rotterdamse stadsbesturen tussen 1975 en 2005 het idee van maakbaarheid voorop, wat nogal eens leidde tot het tegengestelde van werd beoogd. Wel wist de stad het imago van saaie en functionele werkstad van zich af te schudden.
Over de auteur(s):
Els van den Bent werkte tot 2006 als archivaris bij het Gemeentearchief Rotterdam. Van haar hand verscheen onder meer het gedenkboek Gepokt en gemazeld over de Haagse GG en GD en ze schreef (als coauteur) Mijdrecht, meer dan veen alleen, dat verscheen ter gelegenheid van het negenhonderdjarig bestaan van Mijdrecht.